Glas in lood wordt steeds populairder in woningen van tegenwoordig. Het wordt vaak gebruikt als raam in een tussendeur. Maar wat is glas in lood exact? Glas in lood wordt ook wel loodglas genoemd. Dit glas bestaat uit meerdere stukken glas die vaak gekleurd zijn. De stukken glas worden samengevoegd en bij elkaar gehouden door een geraamte van lood. De simpele loodglas uitvoeringen zijn allemaal vierkant of rechthoekig. Andere vormen zijn zeer gecompliceerd om te maken en ziet u vaak terug in kerkgebouwen.
Geschiedenis van loodglas
De kunst van het glas in lood is in Egypte ontstaan. De Romeinen hebben deze kunst overgenomen en mee genomen naar Europa. Hier versierden de Romeinen hun gebouwen mee. De Romeinen hebben er ook voor gezorgd dat de rest van Europa, en dus ook Nederland, de kunst van het glas in lood mag kennen. Hier mogen wij ze erg dankbaar voor zijn. Het glas is lood wordt dus al eeuwen lang gebruikt. Vroeger werd het gebruikt als het niet mogelijk was om één groot glazen raam te produceren. In plaats van het grote raam werd er loodglas in gezet.
Loodglas in uw woning
Glas in lood was vroeger vaak alleen te bezichtigen in de kerk. Het was namelijk onder de Christenen erg populair. Deze ramen zijn tegenwoordig nog steeds te bezichtigen in veel oude kerkgebouwen. Wat vroeger niet vanzelfsprekend was, is dat u tegenwoordig ook in uw eigen woning glas in lood ramen kunt laten zetten. Hier geeft u uw woning een mooie en klassieke uitstraling mee. Vaak wordt de keuze voor een glas in lood raam in een tussendeur gemaakt. Het is echter ook mogelijk om een glas in lood raam als buiten raam te gebruiken. Het glas in lood is tussen twee isolatieramen te verkrijgen. Zo verliest u geen warmte en geeft u uw woning een mooie klassieke uitstraling.